Prehlada i gripa su česti zdravstveni problemi

8 Min Read

Prehlada i gripa su česti zdravstveni problemi koji zahvaćaju mnoge ljude svake godine. Ako se želite riješiti njih bez korištenja kemijskih lijekova, postoje mnoge biljke koje se mogu koristiti kao prirodni lijekovi. U nastavku ćemo navesti 10 najučinkovitijih biljaka za liječenje prehlade i gripe.

 • Echinacea: Echinacea je jedna od najpopularnijih biljaka za liječenje prehlade i gripe. Ona stimulira imunološki sustav, pomaže u borbi protiv virusa i bakterija te smanjuje simptome prehlade i gripe.
 • Timijan: Timijan se često koristi kao aromatično začinsko bilje, ali također ima i antibakterijska i antivirusna svojstva. Može se koristiti kao čaj za liječenje prehlade i gripe.
 • Kurkuma: Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. To može pomoći u liječenju simptoma prehlade i gripe, uključujući bol u grlu i nosnu zagušenja.
 • Đumbir: Đumbir ima snažna antibakterijska i antivirusna svojstva te se često koristi za liječenje prehlade i gripe. Također, pomaže u smanjivanju temperature i boli u grlu.
 • Bosiljak: Bosiljak ima antibakterijska i antivirusna svojstva te se često koristi kao čaj za liječenje prehlade i gripe. Također, pomaže u smanjivanju grlobolje i kašlja.
 • Kamilica: Kamilica je poznata po svojim protuupalnim i umirujućim svojstvima. Često se koristi za liječenje prehlade i gripe, uključujući nosne zagušenja i grlobolju.
 • Paprena metvica: Paprena metvica je poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te se često koristi kao čaj za liječenje prehlade i gripe. Također, pomaže u smanjivanju kašlja i grlobolje.

Majčina dušica: Majčina dušica se često koristi kao čaj za liječenje prehlade i gripe zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Ona također pomaže u smanjivanju temperatura i boli u grlu.

Lipa: Lipa ima protuupalna i antiseptička svojstva te se često koristi za liječenje prehlade i gripe. Čaj od lipa može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i gripe, uključujući nosnu zagušenja i grlobolju.

Ružmarin: Ružmarin ima antibakterijska i antivirusna svojstva te se često koristi kao čaj za liječenje prehlade i gripe. Također, pomaže u smanjivanju kašlja i grlobolje.

Treba napomenuti da upotreba biljaka za liječenje zdravstvenih problema može imati i neke nedostatke i rizike, poput interakcija s drugim lijekovima ili neželjenih nuspojava. Zato se preporučuje konzultiranje s stručnjakom prije nego počnete koristiti bilo koju biljku kao lijek.

U svakom slučaju, biljke su prirodne i sigurne alternative za liječenje prehlade i gripe, ako se koriste u odgovarajućim količinama i na odgovarajući način. Također, učinkovitost biljaka varira od osobe do osobe, stoga je važno pratiti vaše tijelo i obratiti pozornost na bilo kakve neželjene nuspojave.

Međutim, neke biljke su jako učinkovite u liječenju prehlade i gripe. Koristeći ih kombinirano s drugim zdravim životnim stilom i pravilnom higijenom, možete pomoći smanjiti trajanje i intenzitet simptoma prehlade i gripe.

Npr. pijenje čaja od biljaka poput ehinacee i lipa može pomoći u jačanju imunološkog sustava i smanjivanju rizika od obolijevanja od prehlade i gripe. Korištenje biljaka kao što je kamilica i metvica također može pomoći u smanjivanju grlobolje i kašlja.

Uključivanjem ovih biljaka u vašu prehranu i životni stil, možete pomoći u prevenciji i liječenju prehlade i gripe. Osim toga, često korištenje biljaka za liječenje zdravstvenih problema može pomoći u dugotrajnom jačanju imunološkog sustava i jačanju vašeg tijela.

Svakako, ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema ili sumnjate u svoju sigurnost, obratite se svom ljekaru prije nego počnete koristiti biljke kao lijek. U svakom slučaju, biljke su prirodna i sigurna alternativa za liječenje prehlade i gripe i mogu pomoći u jačanju vašeg zdravlja i dobrobiti.

Osim toga, biljne lijekove može biti teško regulirati, a neke biljke mogu sadržavati štetne tvari. Stoga je važno koristiti samo kvalitetne proizvode koje su prošle rigorozne testove kvalitete i sigurnosti.

U svakom slučaju, važno je razumjeti da biljke nisu zamjena za konvencionalnu medicinu, već se mogu koristiti kao dodatak konvencionalnom liječenju. Ukoliko se osjećate bolesno ili imate zdravstveni problem, obavezno se obratite svom ljekaru za savjet.

U zaključku, korištenje biljaka za liječenje zdravstvenih problema, poput prehlade i gripe, može biti korisčno, ali i pogrešno, ako se ne pridržavamo pravila i ne konzultiramo se sa stručnjakom. Stoga, uvijek poslušajte savjet svog ljekara i koristite samo kvalitetne i sigurne proizvode.

Što je prehlada

Prehlada je infekcija gornjega dišnog sustava, uzrokovana virusima, najčešće blagog tijeka u trajanju oko tjedan dana. Vodeći je razlog posjeta liječniku opće medicine i izostanaka s posla i iz škole. Prehlade su najčešće kod djece, a povezane su s relativnom neotpornošću djece na infekcije i kontaktima s drugom djecom u vrtićima i školama. Djeca imaju prehladu oko šest do deset puta godišnje. U obiteljima sa školskom djecom, broj prehlada po djetetu može biti čak i 12 godišnje. Odrasle osobe imaju prehladu oko dva do četiri puta godišnje, iako se to jako razlikuje od osobe do osobe.

Što izaziva prehladu i gripu

Poznato je više od 200 virusa koji izazivaju simptome prehlade. Najčešći su: rhinovirusi, coronavirusi, adenovirusi, coxsackievirusi, echovirusi, orthomyxovirusi (uključujući viruse influenza A and B), paramyxovirusi, respiratorni sincicijski virus i enterovirusi. Neki virusi, kao što su rinovirusi, rijetko uzrokuju ozbiljnu bolest. Drugi, kao virus parainfluence i respiratorni sincicijalni virus, uzrokuju blage infekcije kod odraslih, ali mogu dovesti do jakih infekcija donjega respiratornog sustava (pluća) kod male djece. Uzroci 30 do 50 posto prehlada kod odraslih osoba, za koje se pretpostavlja da su virusne, ostanu neotkriveni. Do većine prehlada dolazi tijekom jeseni i zime. One počinju na kraju kolovoza ili na početku rujna. Učestalost prehlada se polako povećava sljedećih nekoliko tjedana i ostaje visoka do ožujka ili travnja, kad se smanjuje. Razlike povezane s godišnjim dobima mogu biti u vezi s početkom školske godine i hladnim vremenom, što potiče ljude da provode više vremena u zatvorenom prostoru te povećava vjerojatnost širenja virusa s jedne osobe na drugu.

Koji su simptomi prehlade i gripe

Prehlada je u većini slučajeva blaga, sa simptomima koji traju tjedan dana ili manje. Simptomi prehlade počinju 1 do 2 dana nakon izlaganja virusu prehlade. Simptomi prehlade su:

 • vodeni iscjedak (curenje) iz nosa,
 • začepljenost nosa i otežano disanje kroz nos,
 • kihanje, grlobolja i kašalj,
 • glavobolja,
 • povišena temperatura do najviše 38 °C,

Simptomi prehlade mogu trajati od 2 do 14 dana, međutim dvije trećine osoba se oporavi u roku od tjedan dana. Ako se simptomi pojavljuju često ili traju mnogo dulje od dva tjedna, mogu prije biti posljedica alergije nego prehlade. Ako temperatura poraste na više od 38 °C, uz drhtavicu i znojenje, boli u mišićima ruku i nogu, te ako osjetite umor i opću slabost, vjerojatno imate gripu.

Izvor: poslednjevesti.com

Share this Article