Origano u funkciji zdravlja

3 Min Read

Origano je jedna od najstarijih i najpoznatijih biljaka koja se koristi u medicinske svrhe. Ova malena začinska biljka svojim mirisnim listovima i jakim okusom dugo se koristi u kuhinjama širom svijeta, a sada se sve više istražuju i njegove ljekovite osobine.

U medicini se origano koristi zbog svojih antioksidativnih i antibakterijskih svojstava, te se smatra da može pomoći u liječenju različitih zdravstvenih problema. Evo nekih od mogućih zdravstvenih koristi od uzimanja origana:

Poboljšava probavu: Origano sadrži eterično ulje koje pomaže u smanjenju nadutosti i poboljšava probavu.

Smanjuje upalu: Origano sadrži tvari koje pomažu u smanjenju upale u tijelu, što ga čini korisnim za liječenje različitih upalnih bolesti, poput astme i artritisa.

Pomaže u održavanju zdravlja srca: Origano sadrži kvercetin, flavonoid koji pomaže u održavanju zdravlja srca. Također, eterično ulje origana može pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka.

Djeluje kao antibakterijsko sredstvo: Origano se dugo koristi kao prirodno sredstvo za liječenje različitih infekcija, jer sadrži tvari koje djeluju kao antibakterijski agensi.

Može pomoći u liječenju depresije i anksioznosti: Neka istraživanja pokazuju da aromaterapija sa eteričnim uljem origana može pomoći u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti.

Iako su ovi potencijalni zdravstveni beneficiji origana impresivni, treba imati na umu da su većina istraživanja na ovu temu još uvijek u ranoj fazi i da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdile njegove ljekovite osobine.
U većini slučajeva, origano se može konzumirati bez ikakvih nuspojava. Međutim, kao i kod svake biljke, postoje određena ograničenja u vezi sa njegovom upotrebom.

Nekoliko je stvari koje treba imati na umu kada se koristi origano:

Može izazvati alergijske reakcije: Neki ljudi su alergični na origano, pa bi trebalo izbjegavati njegovo konzumiranje ako ste ranije imali alergijske reakcije na ovu biljku.

Ne bi trebalo se konzumirati u velikim količinama: Origano je jaka začinska biljka, pa bi se trebalo koristiti u umjerenim količinama. Prevelika konzumacija origana može izazvati probleme sa želucem, uključujući nadutost, bolove u trbuhu i povraćanje.

Može oštetiti fetusa: Origano sadrži tvari koje se mogu prenijeti preko placente i štetno utjecati na fetus. Stoga se ne preporučuje konzumiranje origana u velikim količinama tijekom trudnoće.

Ne bi trebalo se koristiti u kombinaciji sa nekim lijekovima: Origano može oslabiti učinak nekih lijekova, pa bi se trebalo posavjetovati sa liječnikom prije nego ga počnete koristiti ako uzimate bilo kakve lijekove.

Iako su ove štetnosti origana relativno rijetke, treba biti oprezan pri njegovoj upotrebi i posavjetovati se sa liječnikom ako postoje bilo kakva pitanja ili sumnje u vezi sa njegovom upotrebom.

Izvor: poslednjevesti.com

Share this Article