Najbolji načini za prevenciju i liječenje upala

8 Min Read

Upala je čest zdravstveni problem koji može uzrokovati bol i nelagodu. No, postoje načini za prevenciju i liječenje upala.

  • Redovito vježbanje: Redovito vježbanje može pomoći u smanjenju upala u tijelu i jačanju imunološkog sustava.
  • Pravilna prehrana: Uzimanje hrane bogate antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama i prehrambenim vlaknima može pomoći u smanjenju upala.
  • Kontrola tjelesne mase: Pretilost može dovesti do povećane razine upala u tijelu, stoga je važno držati se zdrave prehrane i redovito vježbanje kako bi se kontrolirala tjelesna masa.
  • Smanjenje stresa: Stres može povećati razinu upala u tijelu, stoga je važno naučiti tehnike za smanjenje stresa kao što su meditacija i joga.
  • Odbijanje pušenja: Pušenje može povećati razinu upala u tijelu, stoga je važno odbijati pušenje ili potražiti pomoć pri prestanku pušenja.
  • Uzimanje dodataka prehrani: Određeni dodaci prehrani, poput kurkume i ekstrakta bosiljka, mogu pomoći u smanjenju upala. Međutim, treba ih koristiti uz savjet stručnjaka.
  • Liječenje lijekovima: Ako je upala uzrokovana ozbiljnijim zdravstvenim problemom, liječnik može propisati lijekove za smanjenje upale.

Ukupno, najbolji načini za prevenciju i liječenje upala su redovito vježbanje, pravilna prehrana, kontrola tjelesne mase, smanjenje stresa, odbijanje pušenja, uzimanje dodataka prehrani i liječenje lijekovima. Važno je konzultirati se sa stručnjakom prije poduzimanja bilo kakvih koraka u liječenju upale.

SIMPTOMI

Simptomi upale mokraćnog mjehura nastaju naglo. Klasični simptomi su učestalo mokrenje malih količina urina, bol i pečenje prilikom mokrenja te otežano mokrenje. Mogu se javiti bolovi i grčevi u donjem dijelu trbuha ili u donjem dijelu leđa. Mokraća tijekom upale mjehura mijenja boju – postaje zamućena i neugodnog mirisa, a može se pojaviti i krv u mokraći. Tjelesna temperatura najčešće nije povišena i ne prelazi 37,5 °C.

LIJEČENJE

Potrebno je liječiti svaku upalu mokraćnog mjehura koja dovodi do pojave simptoma. Cilj liječenja je nestanak kliničkih simptoma, uništavanje uzročnika i prevencija nastanka nove upale. U liječenju upale mjehura prvenstveno se koriste antibiotici i uroantiseptici, a liječenje najčešće traje od jednog do 7 dana, ovisno o korištenom lijeku. Blaže infekcije mogu nestati bez upotrebe lijekova, ali zbog opasnosti širenja infekcije na bubrege preporučuje se liječenje svake upale mjehura. Ako osoba nema česte i ponavljajuće upale, terapija se propisuje bez uzimanja urinokulture.

Lijekovi na recept koji se koriste za liječenje upale mokraćnog mjehura su nitrofurantoin, amoksicilin u kombinaciji s klavulanskom kiselinom, cefaleksin, norfloksacin i fosfomicin. Česta primjena antibiotika dovodi do pojave rezistentnih sojeva bakterija što dodatno otežava liječenje upale mokraćnog mjehura. Nuspojave koje se javljanju zbog čestog uzimanja antibiotske terapije mogu ozbiljno narušiti kvalitetu života pojedinca. Upravo zbog toga, antibiotsku terapiju treba provoditi odgovorno i samo kada je to nužno.

Najveći izazov u liječenju upale mokraćnog mjehura je upravo prevencija ponavljanja infekcije. Upala mjehura se u visokom postotku ponavlja unutar godinu dana od provedenog antibiotskog liječenje (35-50% žena će ponoviti infekciju nakon primjene antibiotika). U tim slučajevima možemo govoriti o “kroničnoj” upali mjehura. Kod ponavljajućih upala mjehura, liječenje se provodi prema nalazu antibiograma koji pokazuje na koje antibiotike je uzročnik upale osjetljiv. Iako svaka upala mjehura ne mora završiti posjetom liječniku, u slučaju jake boli, veće količine krvi u urinu i povišene tjelesne tempature iznad 38 °C posjet liječniku je nužan jer se takvi slučajevi ne mogu uspješno riješiti samoliječenjem.

PRIRODNI NAČINI LIJEČENJA I PREVENCIJA

Za ublažavanje simptoma i liječenje upale mjehura, osim antibiotika, koriste se biljni lijekovi i pripravci dostupni u ljekarnama bez recepta. Najpoznatiji i najkorišteniji su čajevi s listom medvjetke (uvin čaj, urološki čajevi). List medvjetke djeluje kao uroantiseptik – uništava bakterije koje se nalaze u urinu. Uglavnom se u čajnim mješavinama kombinira s biljkama koje pospješuju izlučivanje urina i djeluju protiv grčeva kako bi se što prije ublažili simptomi upale i pojačalo djelovanje same medvjetke. Tako se u urološkim čajevi nalaze list medvjetke, list breze, list ortosifona, korijen zečjeg trna, list koprive, list zlatnice i dr.

Slično djelovanju uvin čaja, djeluje i list brusnice. Brusnica je svima poznata kao biljka urinarnog trakta, ali potrebno je razlikovati djelovanje lista i ploda brusnice. List brusnice djeluje tako da uništava bakterije u urinu, dok plod brusnice sadrži spojeve koji onemogućuju vezanje bakterija na stijenke mokraćnog trakta. List medvjetke ne smije se kombinirati s plodom brusnice.

Lijekovi – antimikotici/antifungici. Primjenjuju se na usta u slučaju da je infekcija uzrokovana gljivicama i kao takvi se uzimaju mjesecima.

Aspiracija gnojnog sadržaja. Ponekad je neophodna kako bi se odstranio sadržaj apscesa.

Kontrola boli. Ublažavanje bolova primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID). Ako je infekcija jako uznapredovala moguće je da će biti potrebna primjena jačih analgetika. Ograničavanje kretnji zahvaćenog područja.

Mirovanje

Kirurški zahvat. U nekim slučajevima može biti potrebna kirurška intervencija za drenažu infektivne tekućine ili za uklanjanje oštećenog tkiva i kosti. Operacija osteomijelitisa sprječava daljnje širenje infekcije ili toliko pogoršanje infekcije da je amputacija jedina preostala opcija. Nakon operacije je nužna uporaba antibiotika kako bi se spriječio povratak infekcije ili razvoj nove.

Ako je pacijent pušač, prestanak pušenja može ubrzati ozdravljenje. Također je važno poduzeti korake za upravljanje svim eventualno postojećim kroničnim stanjima, kao što je održavanje šećera u krvi pod kontrolom u slučaju dijabetesa.

Osteomijelitis – prognoza

U većini slučajeva, većina oboljelih se oporavi uz liječenje, a prognoza je tim bolja što se prije uoči infekcija i započne liječenje. U slučajevima akutnog osteomijelitisa, rano liječenje sprječava da stanje preraste u kroničan problem koji zahtijeva kontinuirano liječenje. Neliječene ili kronične infekcije mogu trajno oštetiti kosti, mišiće i tkiva.

Posljedice osteomijelitisa variraju ovisno o dobi u kojoj se pojavio, mjestu infekcije, prisutnosti ili odsutnosti stranih tijela i prisutnosti ili odsutnosti infekcije susjednog zgloba.

Prevencija osteomijelitisa

U mnogim slučajevima ne postoji ništa što osobno možete učiniti da spriječite osteomijelitis, no ipak treba obratiti pozornost na neke detalje.

Najbolji način za prevenciju osteomijelitisa je održavanje čistoće. Stoga je važno dobro očistiti i tretirati svaku ranu, posebno duboke rane, kako bi se spriječila infekcija.

Ako ste nedavno imali prijelom kosti ili operaciju, ili imate umjetni zglob, obratite se liječniku na prvi znak bilo kakve infekcije poput crvenila, otekline, topline, osjetljivosti na dodir itd. Ako vam je propisana terapija antibioticima, pratite upute za primjenu i nemojte prekidati terapiju samo zato jer se osjećate bolje.

U slučaju kroničnog osteomijelitisa, jako je važno da je liječnik upoznat s povijesti bolesti pacijenta kako bi se stanje održavalo pod kontrolom. U slučaju dijabetesa, posebnu pozornost treba obratiti na stopala i javiti se liječniku čim se uoče prvi znakovi infekcije.

Izvor: poslednjevesti.com

Share this Article