Korištenje probiotika za jačanje crijeva

8 Min Read

Crijeva su ključna za dobro zdravlje, jer su odgovorna za probavu hrane, apsorpciju hranjivih tvari i izlučivanje otpadnih proizvoda. Međutim, stres, nezdrave prehrane i drugi čimbenici mogu oslabiti zdravlje crijeva i dovesti do problema poput probavnih poteškoća, zatvora i drugih zdravstvenih problema. Korištenje probiotika može pomoći jačanju crijeva i poboljšati njihovo funkcioniranje.

Probiotici su žive bakterije koje žive u crijevima i pomažu u ravnoteži crijevne mikroflore. Postoje različiti tipovi probiotika, a svaki ima specifične koristi za zdravlje. Neki od njih pomažu u jačanju imunološkog sustava, dok drugi pomažu u smanjivanju simptoma probavnih poteškoća poput zatvora i nadutosti.

Korištenje probiotika može također pomoći u jačanju zaštitne barijere crijeva. Zdrave crijevne stanice formiraju gusti sloj koji štiti crijeva od prodiranja štetnih tvari. Međutim, kada je crijevna mikroflora neuredna, zaštitna barijera može biti oslabljena, što omogućava štetnim bakterijama da prođu u krvotok. Korištenjem probiotika možemo pomoći jačanju zaštitne barijere i spriječiti prodor štetnih tvari u krvotok.

Probiotici se nalaze u nekim hranjivim proizvodima poput jogurta, kefira i drugih mliječnih proizvoda. Također se mogu kupiti u obliku dodataka prehrani. Važno je napomenuti da ne svi probiotici imaju iste koristi i da neki neće imati željeni učinak na sve ljude. Stoga, prije početka korištenja probiotika, savjetujemo se s ljekarom ili nutricionistom kako bi se odabrali najbolji probiotici za vaše zdravstvene potrebe.

Uzimanje probiotika može pomoći u jačanju zdravljacrijeva i poboljšati njihovo funkcioniranje. Osim toga, može smanjiti simptome probavnih poteškoća, jačati imunološki sustav i zaštititi crijeva od štetnih tvari. Preporučuje se uzimanje probiotika u hrani ili dodatcima prehrani, ali je važno konzultirati se sa stručnjakom prije početka korištenja. Probiotici su žive bakterije koje se razlikuju po svojim koristima, stoga je važno odabrati one koji su najbolji za vaše potrebe.

Zdrave crijeva su ključne za dobro funkcioniranje organizma. Ako dođe do neravnoteže crijevne mikroflore, to može uzrokovati probavne tegobe, smanjenje imuniteta i štetne tvari koje prodiru u krvotok. Korištenjem probiotika možemo jačati crijeva, održavati ravnotežu crijevne mikroflore i zaštititi zdravlje organizma. Preporučuje se kombiniranje probiotika s zdravom prehranom i redovitim tjelesnim aktivnostima kako bi se postiglo maksimalno zdravlje crijeva.

Loše crijeva mogu biti posljedica različitih faktora, uključujući:

 • Nepravilna prehrana: Prehrana bogata šećerima, solju i zasićenim masnoćama može uzrokovati neravnotežu u crijevnoj mikroflori i dovesti do probavnih poteškoća.
 • Antibiotici: Dugotrajno korištenje antibiotika može uništiti korisne bakterije u crijevima, što dovodi do neravnoteže.
 • Stres: Visoki razini stresa mogu negativno utjecati na funkciju crijeva i uzrokovati probavne tegobe.
 • Nedostatak sna: Nedostatak sna može uzrokovati probavne poteškoće i dovesti do neravnoteže u crijevnoj mikroflori.
 • Nedostatak tjelesne aktivnosti: Sjedilački način života i nedostatak tjelesne aktivnosti mogu dovesti do poremećaja u funkciji crijeva i probavnim poteškoćama.

Uz korištenje probiotika, važno je promijeniti štetne životne navike i uspostaviti zdrave navike kako bi se postiglo i održalo zdravlje crijeva.

Neki od drugih faktora koji mogu dovesti do loših crijeva uključuju:

 • Alkohol: Prekomjerno konzumiranje alkohola može uzrokovati probavne poteškoće i uništiti korisne bakterije u crijevima.
 • Nekvalitetna voda: Konzumiranje nekvalitetne vode može uzrokovati probavne tegobe i štetno utjecati na crijevnu mikrofloru.
 • Ograničen unos vlakana: Nedostatak vlakana u prehrani može dovesti do zatvora i drugih probavnih poteškoća.
 • Pušenje: Pušenje može štetno utjecati na funkciju crijeva i uzrokovati probavne tegobe.
 • Korištenje hormonske kontracepcije: Hormonska kontracepcija može dovesti do promjena u ravnoteži crijevne mikroflore i uzrokovati probavne tegobe.

Prevencija i korištenje probiotika su važni za jačanje crijeva i održavanje zdrave crijevne mikroflore. Međutim, u slučaju teških probavnih poteškoća, važno je konzultirati se sa stručnjakom kako bi se utvrdila uzročna bolest i propisao odgovarajući tretman.

Ako crijeva stradaju, to može imati širok spektar negativnih posljedica na zdravlje. Neki od glavnih problema koji se javljaju u slučaju oštećenja crijeva su:

Probavne poteškoće: Kada crijeva stradaju, funkcija probave može biti poremećena, što može dovesti do zatvora, proljeva, nadutosti i drugih probavnih smetnji.

Oslabljena imunost: Crijeva igraju važnu ulogu u formiranju i funkcioniranju imunološkog sustava. Kada crijeva stradaju, to može dovesti do oslabljenog imunološkog sustava, što povećava rizik od infekcija i drugih zdravstvenih problema.

Nepravilna funkcija crijeva: Kada crijeva stradaju, njihova funkcija može biti poremećena, što dovodi do neravnoteže u crijevnoj mikroflori i povećava rizik od crijevnih infekcija i drugih zdravstvenih problema.

Loša apsorpcija hranjivih tvari: Crijeva su odgovorna za apsorpciju hranjivih tvari iz hrane. Kada crijeva stradaju, ta sposobnost može biti smanjena, što može dovesti do nedostatka određenih hranjivih tvari i nutrienta.

Povećana osjetljivost na alergije: Kada crijeva stradaju, to može dovesti do oslabljene funkcije crijeva, što može povećati rizik od alergija na hranu i druge alergijske reakcije.

Prevencija i korištenje probiotika su važni za jačanje crijeva i održavanje zdrave crijevne mikroflore, što može pomoći u sprječavanju oštećenja crijeva. Ukoliko se već javljaju probleme s crijevima, važno je konzultirati se sa stručnjakom kako bi se utvrdila uzročna bolest i propisao odgovarajući tretman.

Uz korištenje probiotika, postoji još nekoliko načina koji mogu pomoći u jačanju crijeva i sprječavanju njihovog oštećenja:

 • Zdrava ishrana: Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoja crijeva jest jesti zdravu i uravnoteženu prehranu koja sadrži mnoštvo vlakana, zelenog povrća i cjelovitih žitarica.
 • Redovita tjelovježba: Tjelovježba može pomoći u podršci funkciji crijeva i poboljšanju njihove funkcije.
 • Smanjenje stresa: Stres može negativno utjecati na funkciju crijeva, stoga je važno pronaći načine da se smanji stres u svakodnevnom životu.
 • Korištenje biljnih laksativa: Ako imate problema sa zatvorom, biljni laksativi kao što su sene i kasja mogu biti od pomoći u održavanju zdrave funkcije crijeva.
 • Smanjenje unosa štetnih tvari: Smanjenje unosa štetnih tvari poput alkohola, pušenja i prekomjernog unosa lijekova može pomoći u jačanju crijeva i njihovoj funkciji.

Ukupno, jačanje crijeva i njihova funkcija su ključni za dobro zdravlje, a korištenje probiotika i drugih preventivnih mjera mogu pomoći u održavanju zdrave crijevne mikroflore i funkcije. Važno je konzultirati se sa stručnjakom kako bi se osiguralo da se koriste odgovarajuće metode za jačanje crijeva.

U većini slučajeva, korištenje probiotika je sigurno i ne dovodi do štetnih učinaka. Međutim, postoje neke skupine ljudi kojima se ne preporučuje korištenje probiotika bez prethodne konzultacije sa stručnjakom:

Osobe sa oslabljenim imunološkim sustavom: Osobe sa oslabljenim imunološkim sustavom, poput pacijenata koji su podvrgnuti transplantaciji organa ili koji imaju HIV, mogu biti osjetljiviji na štetne učinke probiotika.

Trudnice i dojilje: Trudnice i dojilje bi se također trebale konzultirati sa stručnjakom prije korištenja probiotika, kako bi se osiguralo da neće štetno utjecati na njihovo zdravlje ili zdravlje njihovog djeteta.

Osobe sa autoimunim bolestima: Osobe sa autoimunim bolestima, poput reumatoidnog artritisa ili dijabetesa tipa 1, trebale bi se konzultirati sa stručnjakom prije korištenja probiotika, kako bi se izbjegle neželjene interakcije s lijekovima.

Ukupno, iako su probiotici uglavnom sigurni, važno je konzultirati se sa stručnjakom prije nego počnete koristiti bilo koju vrstu probiotika, kako bi se osiguralo da je odgovarajuća za vaše zdravstveno stanje i potrebe.

Izvor: poslednjevesti.com

Share this Article