Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci

3 Min Read

Nije lako prestati pušiti, bez obzira na spol. Međutim, postoje neka istraživanja koja pokazuju da se muškarci i žene razlikuju u tome koliko je teško za njih prestati pušiti.

Prema nekim studijama, žene mogu imati veće teškoće u prekidu pušenja od muškaraca. To može biti zbog toga što žene imaju veću potrebu za nikotinom, a također se smatra da su žene više sklone anksioznosti i depresiji, što može biti prepreka u prekidu pušenja. Međutim, druga istraživanja pokazuju da muškarci imaju veće teškoće u prekidu pušenja. Ovo može biti zbog toga što muškarci češće puše u većim količinama i imaju veću ovisnost o nikotinu.

Ukupno, teškoće u prekidu pušenja mogu varirati od osobe do osobe i nije moguće sa sigurnošću reći ko ima veće teškoće, muškarci ili žene. Međutim, postoje mnoge pomoći dostupne za one koji žele prestati pušiti, uključujući lijekove, terapije i podršku grupa. Ako želite prestati pušiti, preporučljivo je da se obratite svom liječniku ili stručnjaku za prestanak pušenja za savjete i pomoć.

Evo nekoliko savjeta za one koji žele prestati pušiti:

  • Odredite razlog zbog kojeg želite prestati. To vam može pomoći da se motivirate i da se održite na putu.
  • Odaberite datum za prestanku pušenja i držite se toga. To vam može pomoći da se pripremite i da se mentalno i fizički spremite za prestanak pušenja.
  • Pronađite podršku. Možete se obratiti svom liječniku, terapeutu ili grupi za podršku prestanak pušenja za pomoć i podršku.
  • Isprobajte lijekove za prestanak pušenja. Postoje lijekovi koji vam mogu pomoći da se oslobodite ovisnosti o nikotinu i da smanjite žudnju za cigaretama.
  • Izbjegavajte situacije u kojima biste inače pušili. Ako ste navikli pušiti nakon jela ili u društvu, probajte promijeniti te navike i pronaći nove aktivnosti za zamjenu pušenja.
  • Isprobajte alternativne načine ublažavanja stresa, poput vježbanja ili meditacije. To vam može pomoći da se nosite sa stresom bez potrebe za pušenjem.

Budite strpljivi i ne odustajte. Prekid pušenja je izazovan, a može potrajati nekoliko pokušaja da se uspješno prekine navika pušenja. Budite strpljivi i ne odustajte, jer će se trud isplatiti na duži rok.

Izvor: poslednjevesti.com

Share this Article