Kako spavati bolje i produljiti san

8 Min Read

San je neophodan za zdrav život, no mnogi ljudi se suočavaju s problemima sa snom, poput nesanice i kratkotrajnog sna. No, postoje načini da se poboljša kvaliteta sna i produlji vrijeme provedeno u snu.

Redoviti režim spavanja: Potrudite se da svakodnevno idete u krevet i ustajete u isto vrijeme, čak i vikendom. Održavanje redovitog režima spavanja pomaže tijelu da se prilagodi i stvori rutinu.

Fizička aktivnost: Redovita tjelovježba tijekom dana pomaže u poboljšanju kvalitete sna. No, za neke ljude tjelovježba prije spavanja može pogoršati nesanice. Stoga, planirajte tjelovježbu unaprijed i izbjegavajte je prije spavanja.

Hladna spavaća soba: Optimalna temperatura za spavaću sobu iznosi oko 18-22 stupnja Celzijevih. Hladna i tamna soba pomaže tijelu da se opusti i zaspite brže.

Izbjegavajte svjetlo prije spavanja: Svjetlo, posebno plavo svjetlo koje emitiraju elektronički uređaji, može poremetiti proizvodnju melatonina, hormona koji regulira režim spavanja. Stoga, izbjegavajte korištenje elektroničkih uređaja prije spavanja i koristite zatemnjivače ili naočale za blokiranje svjetla.

Prehrana i piće: Unos teško probavljivih namirnica ili kofeina prije spavanja može poremetiti snom. Stoga, jedite laganu večeru i izbjegavajte kofein nakon podneva.

Opuštanje prije spavanja: Meditacija, čitanje ili topla kupka prije spavanja pomažu tijelu da se opusti i zaspite brže.

Uključivanjem ovih navika u svakodnevni život, moći ćete poboljšati kvalitetu sna i produljiti vrijeme provedeno u snu. San je neophodan za zdrav život, stoga je važno potanja istih informacija.

Uredite svoju spavaću sobu: Spavaća soba bi trebala biti ugodna i mirna, stoga uključite uređaje za kontrolu buke i izbjegavajte svjetlo koje dolazi izvana. Također, koristite udoban madrac, jastuk i posteljinu kako biste osigurali da je vaš san komforan i ugodan.

Ograničite napitke koji sadrže alkohol: Iako može dovesti do brzog zaspite, alkohol može utjecati na kvalitetu sna i dovesti do noćnih buđenja. Stoga, ograničite unos alkohola ili ga potpuno izbjegavajte prije spavanja.

Preporučite se s stručnjakom: Ako imate problema sa snom koji se ne rješavaju primjenom ovih savjeta, možda je potrebno konzultirati se sa stručnjakom. Moguće je da postoje medicinska stanja koja utječu na kvalitetu vašeg sna i potrebna su medicinska intervencija.

Razmislite o pomoći sna: Ako imate teškoće sa snom, postoje pripravci za spavanje koji se prodaju bez recepta ili na recept. No, prije korištenja ovih proizvoda, posavjetujte se sa stručnjakom kako biste izbjegli neželjene nuspojave.

Bolji san također može biti utjecaj zdrave prehrane, smanjivanja stresa i uklanjanja izvor neugodnog buke iz sobe za spavanje.

U konačnici, potraga za boljim snom može zahtijevati nekoliko pokušaja i pogrešaka, ali promjene u životnom stilu i prilagodba navika spavanja mogu pomoći u postizanju kvalitetnijeg sna. Potrudite se i budite strpljivi u svom putu prema boljem snu.

Loše spavanje može imati negativne posljedice na vaše zdravlje i dobrobit, uključujući:

 • Smanjenje koncentracije i pažnje: Loš san može umanjiti vašu sposobnost koncentracije i pažnje tijekom dana.
 • Povećanje rizika od zdravstvenih problema: Loš san može povećati rizik od raznih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, šećernu bolest, hipertenziju i depresiju.
 • Povećanje umora i razdražljivosti: Loš san može dovesti do povećanja umora i razdražljivosti, što može utjecati na kvalitetu vaših međuljudskih odnosa i radne sposobnosti.
 • Smanjenje imunološkog sustava: Loš san može oslabiti vaš imunološki sustav, što vas čini ranjivijima prema bolestima.
 • Povećanje apetita i gojaznosti: Loš san može povećati apetit i dovesti do gojaznosti, što dodatno može povećati rizik od zdravstvenih problema.
 • Stoga, važno je osigurati kvalitetan san kako biste zaštitili svoje zdravlje i dobrobit.

Loš san također može utjecati na vaše mentalno zdravlje, smanjivati samopouzdanje i povećavati osjećaj stresa i anksioznosti. Dugotrajno nedovoljno spavanje također može dovesti do smanjenja produktivnosti i motivacije, te do poteškoća u rješavanju problema i donošenju odluka.

Zato je važno pratiti zdrave navike spavanja, uključujući redovite rutine, učinkovito uređivanje spavaće sobe i održavanje zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti. Ukoliko primijetite da i dalje imate problema sa snom, važno je konzultirati se sa stručnjakom kako bi se utvrdila i riješila moguća medicinska stanja koja uzrokuju probleme sa snom.

Da, još nekoliko stvari možete znati o sanjanju i kako poboljšati svoj san:

Redovite rutine su ključne: Održavanje redovite rutine spavanja i budnosti pomaže tijelu da se navikne na redoviti ciklus i potiče kvalitetan san.

Učinkovito uređivanje spavaće sobe: Održavajte svoju spavaću sobu tamanom, hladnom i tihom kako biste osigurali najbolji uvjeti za san.

Ograničite upotrebu elektronskih uređaja prije spavanja: Dugotrajna upotreba elektronskih uređaja može ometati kvalitetan san, stoga ih ograničite najmanje sat vremena prije spavanja.

Pazite na svoju prehranu: Izbjegavajte kofein i tešku hranu prije spavanja i držite se zdrave prehrane kako biste podržali kvalitetan san.

Tjelesna aktivnost može pomoći: Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u jačanju vašeg tijela i umjerena fizička aktivnost prije spavanja može potaknuti kvalitetan san.

Uključivanjem ovih savjeta u svoj život, možete pomoći sebi da spavate bolje i produžite svoj san te tako poboljšate svoje zdravlje i dobrobit.

 • Bolji san je nešto što svatko želi, a postoje neke stvari koje možete učiniti kako bi vaš san bio bolji.
 • Redoviti dnevni raspored: Držite se redovitog rasporeda spavanja i buđenja kako bi tijelo i um bili u ravnoteži.
 • Fizička aktivnost: Tjelovježba pomaže u stvaranju učinka umora koji će vam pomoći da brže zaspite.
 • Hladna soba: Hladna soba i svjež zrak pomažu u stvaranju ugodnijeg okruženja za spavanje.
 • Bez elektronike: Izbjegavajte upotrebu elektronike (pametnih telefona, računala) sat vremena prije spavanja kako bi se smanjilo zračenje plavog svjetla koje ometava proces spavanja.
 • Meditacija ili opuštanje: Učinite nešto kako bi se opustili i smirili prije spavanja, poput čitanja ili meditacije.
 • Bez kofeina: Izbjegavajte kofein nakon podneva kako bi se izbjeglo uzbudenje prije spavanja.
 • Uključivanjem ovih stvari u svakodnevni život, vjerojatno ćete osjetiti bolji san i biti odmorniji kada se probudite.

Bolji san također može biti utjecaj zdrave prehrane, smanjivanja stresa i uklanjanja izvor neugodnog buke iz sobe za spavanje. Moguće je da ćete morati isprobati nekoliko različitih strategija prije nego što pronađete one koje funkcioniraju najbolje za vas. Također, nemojte zaboraviti da svatko ima različite potrebe i što funkcionira za jednu osobu, možda neće funkcionirati za drugu. Međutim, snažna, redovita rutina i učenje tehnika za opuštanje često su ključni za poboljšanje kvalitete sna. Pazite na vlastito tijelo i njegove potrebe te učinite sve što je potrebno da bi vaš san bio što kvalitetniji.

Izvor: poslednjevesti.com

Share this Article