Kako smanjiti rizik od raznih bolesti srca

8 Min Read

Koji su znakovi srčanih bolesti Bolesti srca i krvnih žila (kardiovaskularne bolesti) jedan su od vodećih uzroka smrti u cijelome svijetu.

Bolest srca obično opisuje širok raspon poremećaja koji mogu uključivati ​​sljedeće:

 • bolest krvnih žila ( koronarna arterijska bolest); to su male žile koje opskrbljuju srce kisikom
 • problemi sa srčanim ritmom (također poznati kao aritmije),
 • strukturna srčana bolest (obično se rađa s ovim nedostacima, a razlikuju se po težini),
 • bolest zalistaka srca,
 • infekcija srca,
 • bolest srčanog mišića.

Svaki od ovih poremećaja srca može imati jedinstvene znakove i simptome. Dobra vijest je da se, uglavnom, srčane bolesti odraslih mogu spriječiti promjenom načina života.

Kako su hipertenzija, srčana bolest i moždani udar povezani

Nema sumnje da su hipertenzija, bolesti srca i moždani udar povezani. Postoje značajni dokazi koji pokazuju čimbenike rizika. Hipertenzija je samo drugo ime za visoki krvni tlak. Hipertenzija uzrokuje pritisak na vaše arterije i povećava njihov rizik od pucanja. Hipertenzija je ključni čimbenik bolesti srca. Bolest srca nastaje kada vaše srce ne može pravilno funkcionirati zbog bilo kakvog problema koji utječe na srčani mišić.

Znakovi i simptomi

Koji su znakovi srčanih bolesti? Koji su simptomi? Kako možete znati imate li srčanu bolest? Znakovi i simptomi ovise o vrsti srčane bolesti, a mogu uključivati ​​sljedeće:

Bolest koronarnih arterija

Koronarne arterije su vrlo male krvne žile u srcu i igraju vitalnu ulogu u transportu kisika i hranjivih tvari do mišića. Ako se koronarne arterije sužavaju ili su začepljene, mišići će početi umirati. Najčešći razlog zašto se koronarne arterije začepljuju je ateroskleroza ili nakupljanje masnog plaka. To može rezultirati sljedećim simptomima:

Kako smanjiti rizik od bolesti srca:

 • Redovito vježbajte: 30 minuta svakodnevne tjelesne aktivnosti, poput hodanja, trčanja ili plivanja, pomaže u jačanju srca i krvnih žila.
 • Održavajte zdrave prehrambene navike: izbjegavajte prejedanje i u prehranu uključite puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina.
 • Smanjite unos soli: prekomjerna konzumacija soli povećava krvni tlak, što povećava rizik od bolesti srca.
 • Izbjegavajte pušenje: pušenje šteti zdravlju srca i krvnih žila te povećava rizik od bolesti srca.
 • Kontrolirajte krvni tlak: redovitim mjerenjem krvnog tlaka možete pratiti njegovo stanje i poduzeti mjere za njegovo smanjenje.
 • Održavajte zdravu tjelesnu masu: prekomjerna tjelesna težina povećava rizik od bolesti srca i drugih zdravstvenih problema.
 • Smanjite stres: stres može negativno utjecati na zdravlje srca, pa je važno naći načine za smanjenje stresa u svakodnevnom životu, poput vježbanja, meditacije ili hobbyja.

Bolest koronarnih arterija odnosno arteriokleroza krvnih žila može dovesti do srčanog udara. Najčešće pogađa starije ljude.

Normalni srčani ritam je 60-100 otkucaja u minuti. No jedna od bolesti srca je i nenormalni srčani ritam. Ubrzani ritam srca se naziva tahikardija, a spori bradikardija. Javlja se zbog opterećenja ili neaktivnosti, kao i uslijed drugih podražaja poput boli ili straha.

Zatajenje srca je još jedno ozbiljno stanje koje se javlja zbog nedovoljne količine istisnute krvi kako bi zadovoljila potrebe tijela za kisikom. Zatajenje srca ne znači da je srce stalo nego da je oslabilo i kao takvo je izgubilo svoju radnu sposobnost prenošenja kisika.

Miokarditis je upala srčanog mišića čiji uzrok mogu biti različiti mikroorganizmi poput virusa, bakterija…

Vrlo ozbiljna bolest je bolest srčanih zalistaka. Angina pektoris je vrlo česta bolest srca koja se pojavljuje kao jaka, intenzivna bol i stezanje u prsima. Nastaje uslijed nedovoljne količine kisika u srčanom mišiću.

Priroda se pobrinula da podari ljekovito bilje koje pomaže kod bolesti srca. Glog je najpoznatija i najljekovitija biljka za srce. Sadrži antioksidativne tvari koji pomažu jačanju srčanog mišića i štite od kardiovaskularnih oboljenja. Preporučuje se kod lupanja srca odnosno nepravilnog rada srca, kod slabljenja srčanog mišića i uopće za poboljšanje zdravlje srca i krvnih žila. Uzmete li čaj ili tinkturu od gloga spriječit ćete ovapnjenje krvnih žila, smanjiti napetost i pospješiti srčanu aktivnost. Glog se preporučuje uzimati i nakon srčanog udara.

Omega-3 masne kiseline su druga blagodat prirode. Njih glavni izvor je riblje ulje, ulje račića krila, biljna ulja (ulje crnog kima, laneno ulje)…Omega 3- nezasićene masne kiseline su zdrave masti koje povoljno utječu na zdravlje srca i krvnih žila. Također sprječavaju nakupljanje plaka na stijenkama krvnih žila, time povećanje kolesterola i masnoća. Znanstveno je dokazano da osobe koje se hrane mediteranskom prehranom bogatom plavom ribom imaju znatno manji rizik od srčanih oboljenja.

Ginkgo biloba je biljni lijek koji doprinosi zdravlju cijelog krvožilnog sustava. Ginko je vrlo koristan jer poboljšava cirkulaciju.

Zeleni čaj preporučujemo kao svakodnevni napitak bogat antioksidantima koji ne samo da djeluje povoljno na cijeli organizam, štiti od bolesti srca i krvnih žila nego je i odličan za detoksikaciju zbog čega potiče i mršavljenje. Zeleni čaj osobito preporučujemo svima koji pate od pretilosti i povišene razine triglicerida i kolesterola. Odlična je zamjena za kavu.

Bolesti srčanog zaliska

Srce ima 4 zaliska koji se neprestano i kontinuirano otvaraju i zatvaraju. Nepravilno otvaranje i zatvaranje zaliska može rezultirati oboljenjem srčanog zaliska.

Bolesti zaliska mogu biti kongenitalne ili razvijene nakon reumatizma u djetinjstvu, ili kalcifikacije u kasnijoj dobi.

Subjektivne tegobe mogu varirati ovisno o tome koji zalistak je obolio. S povećanjem subjektivnih tegoba, pojavljuju se i simptomi. Ti simptomi su opći zamor, brzo umaranje, palpitacije, osjećaj blokiranosti, gubitak vazduha, i otečena stopala koja signaliziraju edem u tijelu.

Prije bilo kakvih tegoba, bolest zaliska može se slučajno dijagnosticirati ako doktor čuje šum na srcu. Kako se tegobe pojačavaju, može se postaviti dijagnoza uporabom specijalnih dijagnostičkih tehnika: elektrokardiografija, rendgenska snimka prsa, ehokardiografija i kateterizacija srca.

Aritmije

Kod aritmije problemi nastaju kao rezultat promjene pulsa. Iako se aritmije uglavnom viđaju kod pacijenata koji imaju postojeći srčani poremećaj, mogu se razviti i kod ljudi koji nemaju zdravstvenih problema.

Neki oboljeli nisu ni svjesni ovih problema, i dobiće dijagnozu samo nakon rutinske pretrage ili nakon elektrokardiograma (EKG) napravljenog iz nekog drugog razloga. Međutim, značajan broj pacijenata konzultira svojeg liječnika povodom tegoba palpitacije, nepravilnih otkucaja srca, neprirodnog osjećaja u prsima, osjećaja praznine, vrtoglavice, nesvjestice, manjeg kapaciteta pri naporu i nedostatka daha.

Endokarditis

Endokarditis je mikrobna inflamacija unutarnjeg sloja srca, koji se naziva endokard, a koji također uključuje i srčane zaliske. Simptomi variraju ovisno o inficiranom dijelu srca te vrste bakterije koja uzrokuje infekciju.

Pacijentima se intravenozno daju antibiotici najmanje 4-6 tjedana. Operacija je opcija kod zatajenja rada srca izazvanog endokarditisom ili uslijed ekspulzije krvnog ugruška. Neophodno je primijeniti terapiju za endokarditis. Srčani bolesnici osobito se trebaju paziti. Uključivanjem ovih mjera u svakodnevni život, možete smanjiti rizik od bolesti srca i osigurati dug i zdrav život.

Izvor: poslednjevesti.com

Share this Article