Izbjeljivanje zubi kokosovim uljem

8 Min Read

Izbjeljivanje zubi kokosovim uljem je prirodna alternativa klasičnom postupku izbjeljivanja zubi korištenjem kemikalija. Kokosovo ulje ima svojstva koja pomažu u uklanjanju mrlja i pjega s zuba te tako pomažu u postizanju svjetlijeg i zdravijeg izgleda zuba.

Postupak izbjeljivanja zubi kokosovim uljem podrazumijeva pranje zuba nakon čega se kokosovo ulje nanosi na zube i ostavlja da djeluje nekoliko minuta, obično 15-20 minuta. Ovaj postupak se može ponavljati do tri puta dnevno, a preporučuje se nastaviti s redovitim četkanjem zuba kako bi se održao svjetliji izgled.

Kokosovo ulje sadrži kapric i laurinsku kiselinu koja pomažu u uklanjanju mrlja i bakterija s površine zuba. Osim toga, kokosovo ulje ima antibakterijska svojstva koja štite zube i desni od infekcija i stvaranja karijesa.

Međutim, važno je znati da ovaj postupak neće dati iste rezultate kao klasično izbjeljivanje zubi korištenjem kemikalija. Stoga, ako želite brže i vidljivije rezultate, preporučuje se konzultirati se s stomatologom i razmotriti druge opcije izbjeljivanja zubi.

Ukupno, izbjeljivanje zubi kokosovim uljem je prirodna i sigurna alternativa klasičnom postupku, ali neće dati iste rezultate kao kemijsko izbjeljivanje. Važno je pratiti redovito četkanje zuba i konzultirati se s stomatologom ako postoje zdravstveni problemi ili nejasnoće.

Zagrijte kokosovo ulje sve dok ne postane meko ili tekuće. Postupno dodajte sodu bikarbonu i miješajte dok ne postane nalik na tijesto. Ubacite eterično ulje i spremite pastu u zapečaćenu posudu. Kad je poželite koristiti, izvadite mali dio četkicom ili žlicom. Četkajte zube 2 minute, a zatim ih isperite.

Ova je pasta za zube odličan dodatak čišćenju zubi nakon ispiranja, odnosno mućkanja kokosovog ulja u ustima. Ona se neće pjeniti, niti gristi vaše obraze kako ste naviknuli, ali će ispuniti svoju zadaću.

Izbjeljivanje zubi kokosovim uljem može se opisati kao prirodna metoda koja se temelji na korištenju kokosovog ulja kao sredstva za čišćenje i uklanjanje mrlja s površine zuba. Ovaj postupak se obično sastoji od pranja zuba, a zatim se kokosovo ulje stavlja na zube i ostavlja da djeluje nekoliko minuta, najčešće 15-20 minuta. Preporučuje se ponavljati ovaj postupak do tri puta dnevno, a kombiniranjem s redovitim četkanjem zuba, može se postići svjetliji i zdraviji izgled zuba.

Kokosovo ulje sadrži kapric i laurinsku kiselinu, što su prirodne kiseline koje pomažu u uklanjanju mrlja i bakterija s površine zuba. Također, kokosovo ulje ima antibakterijska svojstva koja štite zube i desni od infekcija i karijesa.

Iako ovaj postupak može donijeti neke rezultate, važno je znati da on neće dati iste rezultate kao klasično izbjeljivanje zubi korištenjem kemikalija. Stoga, ako želite brže i vidljivije rezultate, potrebno je konzultirati se s stomatologom i razmotriti druge opcije izbjeljivanja zubi.

Ukupno, izbjeljivanje zubi kokosovim uljem može biti dobra alternativa ako želite prirodniju metodu, ali treba biti svjestan da rezultati neće biti jednaki onima koje pruža kemijsko izbjeljivanje. Važno je pratiti redovito četkanje zuba i konzultirati se s stomatologom ako postoje zdravstveni problemi ili nejasnoće.

Budući da čovjek u svoju prehranu svakodnevno uključuje šećer, karijes je postao jedan od najčešćih zdravstvenih problema. Pogađa 60-90% djece, i većinu odraslih. Oralna higijena je najvažnija stvar za održavanje naših zubi zdravima i lijepima. Ako redovito ne uklanjamo ostatke hrane, zubi tada postaju savršeno leglo bakterija. Uz to, što smo stariji, to smo više skloniji karijesu.

Osim estetike, tu je još jedan važan razlog zbog kojeg se isplati potruditi za oralnu higijenu – zdravlje. Loša oralna higijena može dovesti do srčanih problema i bolesti desni.

Istraživanja su pokazala da je kokosovo ulje djelotvorno protiv bakterija odgovornih za kvarenje zuba, konkretno protiv sojeva bakterija Streptococcus, koje su uobičajeni stanovnici usne šupljine. Smatra se da se kokosovo ulje razgrađeno enzimima pretvara u kiseline smrtonosne za navedene bakterije. Zato ti kokosovo ulje može poslužiti kao glavni sastojak za zubnu pastu kućne izrade, a njemu se može dodati dobra stara soda koja se pokazala kao br.1 namirnica za izbjeljivanje zubi.

Kokosovo ulje se često koristi za izbjeljivanje zubi zbog njegovih antibakterijskih i čistilnih svojstava. Ovaj postupak obično uključuje umijanje zuba, a zatim nanos kokosovog ulja na zube i ostavljanje da djeluje nekoliko minuta, obično 15 do 20 minuta. Preporučuje se ponavljati ovaj postupak do tri puta dnevno, a kombiniranjem s redovitim četkanjem zuba, može se postići svjetliji i zdraviji izgled zuba.

Osim toga, kokosovo ulje sadrži kapric i laurinsku kiselinu, koje su prirodne kiseline koje pomažu u uklanjanju mrlja i bakterija sa zuba. To također ima antibakterijska svojstva koja štite zube i desni od infekcija i karijesa.

Međutim, ako želite brže i vidljivije rezultate, razmotrite druge opcije izbjeljivanja zubi, poput klasičnog kemijskog izbjeljivanja. Osim toga, ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili nejasnoće, važno je konzultirati se sa stomatologom.

Korištenje kokosovog ulja za izbjeljivanje zubi može imati dodatne prednosti, poput jačanja zubne cakline, uklanjanja plaka i borbe protiv zubnih oboljenja. Osim toga, mnogi ljudi preferiraju prirodne proizvode poput kokosovog ulja, jer su manje invazivni i ne uključuju kemijske tvari.

Međutim, važno je znati da ovaj proces može potrajati duže nego kod drugih metoda izbjeljivanja zubi, kao i da rezultati variraju od osobe do osobe. Stoga, ako ste zainteresirani za izbjeljivanje zubi, važno je konzultirati se sa svojim stomatologom kako biste saznali koja metoda najbolje odgovara vašim potrebama i očekivanjima.

Također, ako koristite kokosovo ulje, važno je koristiti čistu i neobrađenu formu kako biste izbjegli dodatne štetne tvari. Osim toga, potrebno je biti oprezan ukoliko imate alergije na kokosovo ulje ili imate bilo kakve zdravstvene probleme koje bi mogle utjecati na njegovu upotrebu.

Ako se želite okoristiti kokosovim uljem za izbjeljivanje zubi, postoje nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju. Prvo, bitno je napomenuti da rezultati mogu varirati od osobe do osobe i da ovaj proces može potrajati duže nego kod drugih metoda izbjeljivanja zubi. Stoga, ako želite postići željene rezultate, važno je biti strpljiv i konzistentan u korištenju kokosovog ulja.

Drugo, važno je koristiti čistu i neobrađenu formu kokosovog ulja kako biste izbjegli štetne tvari i pomoći u jačanju zubne cakline i uklanjanju plaka. Također, ako imate alergije na kokosovo ulje ili bilo kakve zdravstvene probleme koji bi mogli utjecati na njegovu upotrebu, bitno je biti oprezan.

Korištenje kokosovog ulja za izbjeljivanje zubi može imati i dodatne prednosti poput jačanja zdrave mikroflore u ustima i borbe protiv zubnih oboljenja. Ukoliko ste zainteresirani za ovu metodu, možete koristiti tehniku “oil pulling”, u kojoj usta ispunite kokosovim uljem i držite ga tamo 15-20 minuta prije ispiranja.

Izvor: poslednjevesti.com

Share this Article