Da li infekcije mogu dovesti do neplodnosti muškarca

8 Min Read

Infekcije koje utječu na reproduktivne organe muškaraca mogu dovesti do neplodnosti. Ova vrsta infekcije uključuje bakterijske, virusne, gljivične i parazitske infekcije.

Bakterijska infekcija kao što je prostatitis može dovesti do oštećenja prostate i otežati proces proizvodnje sperme. Također, klamidija i gonoreja su bakterijske infekcije koje se često javljaju u reproduktivnom sustavu i mogu dovesti do upale i oštećenja genitalnih organa.

Virusne infekcije, poput genitalnog herpesa i humanog papiloma virusa (HPV), također mogu dovesti do neplodnosti. Ove virusne infekcije mogu uzrokovati upalu i oštećenje genitalnih organa, što može dovesti do smanjenja kvalitete i količine spermija.

Gljivične infekcije poput kandidijaze također mogu uzrokovati neplodnost kod muškaraca. Ove infekcije se često javljaju u mokraćnom kanalu i genitalijama, a ako se ne liječe na vrijeme, one mogu dovesti do upale i oštećenja tkiva.

Parazitske infekcije, kao što je biljarska granuloma, također mogu dovesti do neplodnosti kod muškaraca. Ove infekcije se javljaju zbog parazita koji žive u reproduktivnom sustavu i uzrokuju upalu i oštećenje genitalnih organa.

U svakom slučaju, infekcije reproduktivnih organa muškaraca treba liječiti što je prije moguće kako bi se spriječile dugotrajne posljedice, uključujući i neplodnost. Liječenje infekcija obično uključuje upotrebu antibiotika ili antivirusnih lijekova.

Uz to, prevencija infekcija uključuje redovito čistiti genitalije, korištenje zaštite tijekom spolnog odnosa te redovite posjete ginekologu ili andrologu. Ukupno, ako se infekcije liječe na vrijeme, one ne moraju dovesti do neplodnosti, a muškarci bi trebali biti svjesni svojih reproduktivnih zdravlja.

Infekcije reproduktivnih organa muškaraca su vrlo česte i mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući i neplodnost. Neplodnost se može definirati kao sposobnost muškarca da začne dijete nakon godinu dana redovitog seksualnog života bez korištenja kontracepcije. Postoji nekoliko različitih vrsta infekcija koje mogu dovesti do neplodnosti, uključujući bakterijske, virusne, gljivične i parazitske infekcije.

Bakterijske infekcije koje se javljaju u reproduktivnom sustavu, poput prostatitisa, klamidije, gonoreje i nekih drugih, mogu dovesti do upale, oštećenja tkiva i kršenja funkcije reproduktivnih organa. To može dovesti do smanjenja kvalitete i količine spermija, što zauzvrat može dovesti do neplodnosti.

Virusne infekcije, poput genitalnog herpesa i HPV-a, također mogu uzrokovati upalu i oštećenje tkiva u genitalijama. Ove infekcije često dovode do smanjenja kvalitete spermija i, kao rezultat, do neplodnosti.

Gljivične infekcije, poput kandidijaze, također mogu uzrokovati upalu i oštećenje tkiva u genitalijama. To može dovesti do neplodnosti ako se ne liječi na vrijeme.

Parazitske infekcije, kao što je biljarska granuloma, također se često javljaju u reproduktivnom sustavu muškaraca i mogu dovesti do neplodnosti ako se ne liječe na vrijeme.

Prevencija infekcija uključuje pravilnu higijenu genitalija, korištenje zaštite tijekom spolnog odnosa, kao i redovite posjete ginekologu ili andrologu. Liječenje infekcija uključuje upotrebu antibiotika i antivirusnih lijekova.

U svakom slučaju, važno je da muškarci budu svjesni svog reproduktivnog zdravlja i brinu o njemu kako bi spriječili infekcije i neplodnost.Pad broja spermija nastaje pri upalama testisa i prostate, kod liječenja kemoterapijom ili hormonskim lijekovima, kod genetskih nepravilnosti sjemenovoda, ali i pri pretjeranom unosu alkohola, pušenjem te nošenjem tijesne odjeće. Osobito treba spomenuti dugotrajno sjedenje, pri čemu dolazi do zagrijavanja testisa što izravno negativno utječe na broj i pokretljivost spermija.

Promjene u spermiogramu nisu povezane sa seksualnim nagonom niti potencijom. Ukoliko je smanjen broj spermija, vodite računa o tome da vam ni prečesti seksualni odnosi ne pogoduju da dođe do trudnoće jer nakon svake ejakulacije potrebna su barem 2 dana kako bi se razina spermija u ejakulatu vratila na prethodnu razinu. Ukoliko partnerica i vi želite dijete pokušajte uskladiti vaše spolne odnose sa periodom ovulacije, jer je poznato da do oplodnje može doći samo 2 dana prije ovulacije i 24 sata nakon ovulacije.

Uzroci neplodnosti kod muskarca:

Orhitis

Upala testisa najčešće nastaje kao teška komplikacija zaušnjaka (mumps). Posljedice su teže ako se bolest preboli, a ne preleži te ako se pojavi u starijoj životnoj dobi. Javlja se smanjeni broj do potpunog odsustva spermatozoida u sjemenoj tekućini ili pak uslijed upale dolazi do neprohodnosti sjemenih kanalića.

Spolno prenosive bolesti

Neke od spolno prenosivih bolesti mogu dovesti do sekundarne neplodnosti u muškarca: oštećenja testisa ili pak izazvati neprohodnost sjemenovoda. Otuda je nužno obaviti bakteriološki pregled urina, ejakulata i sekreta prostate kako bi se utvrdilo postojanje infekcije, te omogućilo adekvatno liječenje. Najčešći spolno prenosivi uzročnici bolesti su klamidija, gonokok, trihomonas, ureaplazma i mikoplazma.

Imunološki uzroci

Spermalna antitijela nastaju u nekih muškaraca nakon virusne infekcije prostate ili epidimisa, kod povrede ili operacije u području testisa, a najčešće kao posljedica oštećenja krvno-testisne barijere. Pretpostavlja se da u takvim slučajevima dijelovi spermija ulaze u cirkulaciju, te dolazi do senzibilizacije imunološkog sustava na stvaranje autoantitijela protiv njih. Prisutnost protutijela na spermije ne znači definitivno i neplodnost muškarca. Smatra se da ona utječe na plodnost ukoliko ometa jednu od zadaća koju spermiji izvršavaju tijekom oplodnje (oko 2-13% neplodnih muškaraca). Spermalna antitijela uzrokuju aglutinaciju spermija i smanjuju pokretljivost spermija i na taj način uzrokuje neplodnost.

Druga mogućnost koja se onemogućava vezanje spermija na ZP-3 receptore zone pelucide. U normalnim uvjetima taj kontakt se ostvaruje uz pomoć receptora na apikalnom dijelu glave spermija, a ukoliko ih nema ili ako su pokriveni protutijelima izostaje interakcija između spolnih stanica. Osim tri glavna tipa protutijela klase IgG, IgM i IgA, moguće je odrediti gustoću i prostorni razmještaj protutijela na površini spermija. Ako su protutijela pretežno razmještena na glavi spermija, tada je slaba interakcija spermija sa zonom pelucidom jajne stanice najvjerojatnije glavnim uzročnikom izostanka oplodnje, a ukoliko su prisutni uglavnom na repu, smanjena je pokretljivost spermija i prisutna opsežna aglutinacija spermija.

Kada govorimo o uzrocima neplodnosti kod muškaraca, infekcije reproduktivnih organa su jedan od faktora koji igraju ulogu. Ove infekcije, uključujući bakterijske, virusne, gljivične i parazitske, mogu dovesti do oštećenja tkiva i funkcije reproduktivnih organa, što može dovesti do smanjenja kvalitete i količine spermija. Kada spermatozoidi imaju lošu kvalitetu ili ih ima premalo, to može umanjiti sposobnost muškarca da začne dijete.

Infekcije također mogu uzrokovati upalu i bol u reproduktivnim organima, što može dovesti do smanjenja libida i smanjene spolne aktivnosti, što dalje može dovesti do neplodnosti.

Prevencija infekcija uključuje pravilnu higijenu genitalija, korištenje zaštite tijekom spolnog odnosa te redovite posjete ginekologu ili andrologu. Ako se sumnja na prisutnost infekcije, potrebno je proći testove i provesti liječenje na vrijeme kako bi se spriječilo napredovanje bolesti i njene posljedice.

Ukupno, važno je da muškarci budu svjesni svog reproduktivnog zdravlja i brinu o njemu kako bi spriječili infekcije i potencijalne probleme s neplodnošću. Ako postoje problemi, važno je konzultirati se s stručnjakom kako bi se provodila odgovarajuća dijagnostika i liječenje.

Izvor: poslednjevesti.com

Share this Article